Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kompletní sada medailí z vícebojařského MMS pro hranické atlety

2. 7. 2024

V pátek a v sobotu 21. a 22. června 2024 proběhlo v Třinci Mistrovství Moravy a Slezska v atletických vícebojích všech kategorií. Hranický oddíl se vypravili reprezentovat a svou všestrannost si ověřit tři závodníci.

Mezi juniorkami se poprvé představila Kateřina Kasparová. Juniorky již mají parametry jednotlivých disciplín shodné se ženami. Pro Kateřinu to znamená v porovnání s loňským rokem vyšší překážky a těžší kouli a oštěp. Pátek byl na slunce štědrý. Jasno, skoro bez větru, teploty se pohybovaly mezi 30 a 35 st. C. Pořadatelé spojili pro běžecké disciplíny juniorky s ženami (celkem se jich přihlásilo 5), dorostenky (13) startovaly samostatně, stejně jako starší žákyně (39). Pro Kateřinu to znamenalo snažit se dosáhnout co nejlepšího výkonu prakticky osamoceně. V případě technických disciplín ale startovaly všechny uvedené kategorie společně, takže třeba soutěž ve skoku vysokém, byť probíhající na dvou doskočištích naráz, znamenala při 56 závodnicích cca dvouhodinový pobyt ve slušně nažhaveném sektoru, což samo o sobě ubírá síly a nepřispívá ani k udržení koordinace pohybů. Následující vrh koulí už proběl rychleji, tam to spravila hodinka. Čtyři disciplíny prvního dne byly tedy náročné a vzaly závodnicím dost energie.

Večer a v noci se přehnaly přes republiku bouře s vichrem, kroupami a průtržemi mračen. Tyto efekty se nevyhnuly ani Třinci, takže sobotní ráno byly hlavní přístupové komunikace čerstvě uvolněné od spadaných stromů, stadion zaplavený vodou a stále méně, či více pršelo. Pořadatelé zahájení závodů zvládli, ale dálka probíhala za deště a oštěp začínal s posledními kapkami. Po poledni se vyčasilo, takže na závěrečnou osmistovku už svítilo slunce. Kateřina tentokrát nevylepšila žádný osobní rekord v individuální disciplíně a v kouli, dálce a oštěpu zůstala za svými možnostmi. I tak ale v kategorii juniorek (v závodě téměř bez soupeřek) zvítězila a její výkon 4702 bodů, který byl tentokrát opravdu vybojovaný, znamená ve stávajícím republikovém pořadí šesté místo.

K desetiboji mužů nastoupili Tomáš Vašíček a Jan Kaspar. V mužských kategoriích nebyly počty tak dramatické, takže muži (5), junioři (3) a dorostenci (7) závodili (samozřejmě s odpovídajícím náčiním) společně a víceboj měl lepší rytmus. Oba hraničtí závodníci se snažili s disciplínami, které jsou většinou pro ně spíše sváteční, vypořádat s maximálním nasazením. V čele soutěže se záhy osamostatnil Jan Vojtek z Vítkovic. Tomáš Vašíček se pohyboval na průběžně druhé pozici. O třetí, resp. čtvrtou příčku se střídavě dělili Jan Kaspar s Matějem Hejtmanem z Olomouce. Jejich vzájemný duel byl asi tím nejdramatičtějším prvkem v celém dvoudenním klání, pominu-li skutečnost, že víceboj je natolik ošidný, že jedna nezvládnutá disciplína může komukoli vystavit stopku. Před závěrečným během na 1500 m bylo již jasné, že pokud všichni doběhnou, bude to pro Hranice znamenat další dvě medaile. A to se i stalo. V cíli zcela vyčerpaní, Tomáš ještě obdržel včelí žihadlo do paže, ale s řadou nových osobních rekordů a hlavně stříbrem (Vašíček – 5133 bodů) a bronzem (Kaspar - 3963) na krku.

Hraničtí atleti tak vybojovali všechny dostupné druhy medailí z vícebojařského Mistrovství Moravy a Slezska pro tento rok a mohli vystoupit na stupně vítězů – společně a každý na ten svůj.

Výsledky

e73767d0-cf71-49c8-a77d-4abc344bbcb5.jpeg