Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kateřina Kasparová pátá na Mistrovství ČR ve vícebojích

15. 7. 2024

Mistrovství ČR v atletických vícebojích proběhlo letos o svátečním víkendu 6. a 7. července ve Staré Boleslavi – Houšťce. Místní stadion je situován v prostředí bývalého lázeňského lesoparku. Lázně Houšťka byly založeny v 19. století a největším rozkvětem procházely v období 1. republiky. Z té doby pochází i většina vil a lázeňských domů, které jsou v prostoru lesoparku sem tam k vidění. Pokles zájmu o tuto lokalitu a práce zubu času jsou na nich bohužel patrné. To ale neplatí o vegetaci. Více než staleté duby, habry, jasany a sem tam borovice vyplňují rozsáhlý prostor a cesty, upravené stezky pro cyklisty, bruslaře a chodce, i louky s prolézačkami skýtají spoustu možností pro pohybové aktivity celých rodin. Vlastní atletický stadion, na kterém vznikaly v době Emila Zátopka desítky národních a i řada světových rekordů, prošel rovněž vývojem. Původní škvárová čtyřdráha a základní vybavení bylo zcela zmodernizováno. Dnes je stadion rozšířen a kompletně vybaven pro pořádání závodů na nejvyšší republikové úrovni. Při tom ovšem stále zůstává součástí přírodního komplexu, obklopen a protkán letitými stromy, kterým je věnována maximální péče a ohledy. Je pohlazením pro duši, vidět, že jsou ještě místa, kde si funkcionáři váží odkazu předků a chápou význam zeleně na sportovištích.

Hranická atletika měla na tomto mistrovství zástupkyni v kategorii juniorek. Kateřina Kasparová byla nominována na základě výkonu 4702 bodů z MMS v Třinci na papírově sedmé pozici. Sobota 6. července byla horká. Juniorky zahajovaly svůj seriál po poledni stovkou překážek. Ta Kateřině vyšla výborně, čas 14,50 s znamená vylepšení osobního rekordu. Výška 158 cm stále slušná. Ne tak koule, tady by to chtělo aspoň desítku a to se nepodařilo (9,42 m). Mezi tím se parno posunulo do předbouřkové nálady a už bylo jen otázkou času, kdy to spadne. Souběžně probíhající skupina juniorů, kde si velice dobře vedl Thomas Järvinen, který po prvním dnu finišoval s náskokem cca 150 bodů na stávající světový rekord, ještě ve čtvrt na sedm stihla doběhnout čtyřstovku s prvními kapkami deště. Následující dvoustovku juniorky už ne. Děvčata vybíhala za silného lijáku. Kateřina i tak mírně vylepšila svůj osobák a doběhla celkově druhá (25,31 s) za suverénní Adélou Tkáčovou z Kopřivnice, která si jela na tomto šampionátu vlastní závod. To, co následovalo pak, už nebyla bouřka, ale smršť, průtrž mračen a bleskobití. Po cca hodině byl stadion i okolí prakticky zaplaven a v celé Staré Boleslavi nešla minimálně dvě hodiny elektřina.

V neděli od rána mírně mžilo. V lesoparku byly již odstraněny škody po vichřici a na stadioně nebylo po včerejším řádění živlů kromě mokra nic vidět. V poledne při skoku dalekém stále lehce poprchalo. Kateřina zvládla 525 cm, což nezarmoutilo ani nenadchlo. Při následujícím oštěpu už pršet přestalo a v této soutěži se Kateřina na chvíli posunula výkonem 42,26 m (mírné vylepšení osobního maxima) na průběžně čtvrtou pozici. Závěrečná osmistovka není u většiny vícebojařek příliš populární. I tak ale vyrazily svižně, Adéla Hanáková z Plzně průběžně druhá s vidinou možnosti splnit ještě nominační limit na MS juniorů do Peru. Kateřina mezičas na čtvrtce za cca 70 s, pak stupňovaný finiš a osobák 2:29,17 s. Konec klání, teď počty. Po ohodnocení výkonů z obou dnů dopadl sedmiboj juniorek takto: Tkáčová (Kopřivnice) 5695 bodů, Hanáková (Plzeň) 5468 bodů (limit splněn), Králová (Plzeň) 5101 bodů, Černocká (Šternberk) 5022 bodů, Kasparová (Hranice) 5014 bodů. Všechny si vytvořily osobní rekordy. Další děvčata už pod 4500 bodů.

Kateřina Kasparová tak poprvé překonala hranici 5000 bodů a na mistrovství republiky tímto výkonem obsadila páté místo. Je to důstojné vyvrcholení úspěšné jarní části letošní atletické sezony.

Výsledky

mcr-viceboje-houstka.jpeg