Jdi na obsah Jdi na menu
 


Iva Podjuklová závodila na veteránském Mistrovství světa

20. 9. 2024

      Ve dnech 13 - 25. srpna se ve švédském Göteborgu konalo Mistrovství světa veteránů v atletice na dráze. Veteránské šampionáty jsou, co se týče organizace náročnější než klasická mistrovství dospělých. O monstróznosti akce vypovídá nejlépe počet účastníků, do švédské metropole se sjelo více než 8 000 účastníků ze 111 zemí světa. Z České republiky to bylo celkem 62 zkušených atletů a atletek. Startuje se v pětiletých věkových kategoriích od 35 let nahoru, v některých disciplínách startovali i téměř století atleti.

Na svůj první globální veteránský vrchol se vypravila i hranická závodnice Iva Podjuklová, závodící v kategorii W45. Ta už sice startovala na pár veteránských mezistátních utkáních, ale Mistrovství světa, to je přeci jen jiný "level". Pro svůj start si vybrala kros a oblíbenou patnáctistovku. První byl na programu kros, který probíhal v městském parku. Osmikilometrová trať pro ženské kategorie se běžela na dvoukilometrovém okruhu po trávě zvlněným terénem. Podjuklové se běželo od začátku dobře, pomalu se prokousávala startovním polem dopředu. Nakonec z toho bylo 22. místo v kategorii.

Tři dny po krosu ji čekala patnáctistovka. Počasí se bohužel velmi proměnilo. V den závodu bylo nejhorší z celého týdne, zima, déšť a vichřice, která bořila stany. Navíc se startovalo už v 10 hodin ráno a stadion, kde se běhaly závody na 1500m, byl poměrně daleko za městem, Podjuklová tedy musela vstávat už v 5 hodin, aby se dostavila včas do svolavatelny. Samotný závod už probíhal dobře, hranická atletka se první dvě kola držela ve skupině, pak se to začalo trhat, na poslední stovce v sobě však našla ještě zbytky sil a zabrala. Výsledkem byl i přes psí počasí nejlepší letošní čas 5:55,74 min. Ještě větším překvapením byl poslední postupový čas do šestnáctičlenného finále. Tam už ale Iva Podjuklová nenastoupila, jelikož s postupem opravdu nepočítala a objednala si zpáteční letenku po rozběhu. Podotýkáme, že účast na veteránských mistrovstvích světa a Evropy si hradí všichni účastníci sami, včetně dopravy, ubytování, startovného. Není na to žádný příspěvek. Užila si ale celé mistrovství a jeho neopakovatelnou přátelskou atmosféru a bude na to ještě dlouho vzpomínat.

iva-podjuklova-goteborg.jpeg